Με αφορμή τον διήμερο εορτασμό στο Gagarin 205 (Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Μαρτίου), για τα 21 χρόνια της Sound Effect Records, o Πάνος Παναγιωτόπουλος φιλοξένησε στις ηλεκτρονικές σελίδες του rockinathens.gr, τον ιδρυτή του πολύ σημαντικού δισκογραφικού label, Γιάννη Ανδριόπουλο.
Καλησπέρα απ’ το rockinathens.gr! Η Sound Effect Records κλείνει φέτος τα 21 της χρόνια ως label. Ποια ήταν η στιγμή που αποφασίσατε να μπείτε στον κόσμο της δισκογραφίας; Πως/πότε ακριβώς ξεκίνησαν όλα;
Καλησπέρα σε εσάς και τους αναγνώστες σας.
Ένας καλός φίλος, εκδότης D.I.Y. fanzines (Γιώργος Μάρκου/Gew-Gaw) που κατά κύριο λόγο κυκλοφορούσε cd συλλογές και κασέτες από το 1997, μου παρουσίασε με ενθουσιασμό την πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή δουλειά ενός δεκαεννιάχρονου μουσικού και με ρώτησε αν ψηνόμουν να την κυκλοφορήσουμε μαζί σε βινύλιο. Ψήθηκα με το πρώτο άκουσμα, ο Γιώργος έκανε έναρξη ατομικής επιχείρησης και έτσι βγήκε σε συνεργασία το 2000 το ομότιτλο Voyage Limpid Sound στην Nowhere Street Music, το label του Γιώργου.
Εκείνη την εποχή παράλληλα με την δουλειά μου ως τεχνικός ήχου ξεκίνησα ένα D.I.Y. mail order με όνομα Sound Effect που αρχικά εξυπηρετούσε την ανακύκλωση και τον εμπλουτισμό της πάντα διψασμένης δισκοθήκης μου. Το mail order που ξεκίνησε με μία χειρόγραφη λίστα 200-250 δίσκων της δισκοθήκης μου που διένειμα μεταξύ φίλων γρήγορα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και σταδιακά αποτέλεσε την κύρια απασχόληση μου. Σύντομα απέκτησε έδρα στο δισκάδικο Sound Effect Records. Όντας λάτρης των fanzines από τις αρχές των 90’s και έχοντας κολλήσει το σαράκι της δισκογραφίας στήνουμε με τον Γιώργο και τον Νίκο Κοντογούρη ένα βραχύβιο fanzine, το Rock Jam. Εγώ ανέλαβα την έκδοση στα στοιχεία της Sound Effect Records υπό τον όρο της προσθήκης ενός δωρεάν cd σε κάθε τεύχος. Έτσι το 2002 αυτές οι δύο free συλλογές cd με ακυκλοφόρητα τραγούδια προερχόμενα από νέα Ελληνικά ανεξάρτητα συγκροτήματα τυπώθηκαν λίγους μήνες μετά την έναρξη του δισκάδικου και ήταν οι πρώτες κυκλοφορίες της Sound Effect Records ως label. Στόχος τους να γνωρίσουν στο κοινό νέα ανεξάρτητα συγκροτήματα.
Πόσους καλλιτέχνες/groups μετράει ως τώρα το roster της Sound Effect; Ποια ήταν η πρώτη σας κυκλοφορία ως label;
Η πρώτη επίσημη κυκλοφορία σε βινύλιο και πρώτος κωδικός του label (SER001) κυκλοφόρησε το 2004. Ήταν το δεύτερο άλμπουμ των Yesterday’s Thoughts “Let’s take a ride with…” με την συμμετοχή του θρυλικού Sky Saxon των 60’s garage punkers Τhe Seeds, σε χίλια αντίτυπα. Αποτέλεσε τον ιδανικό τρόπο να παρουσιαστεί στο κοινό το label και να υπογραμμίσει τις διεθνείς του βλέψεις σε μία εποχή που είχε επανέλθει η εσωστρέφεια στον χώρο.
Ογδόντα ένας καλλιτέχνες/groups από δεκαοκτώ χώρες διασπαρμένες σε τέσσερεις ηπείρους μετράει το κοντέρ του label μέχρι σήμερα. Πλέον έχουμε φτάσει στο SER115 με το πρόσφατο Bastard Sword “Bastard Sword I”. Αν αφαιρέσουμε λίγους ενδιάμεσους κωδικούς που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα και προσθέσουμε τις συμμετοχικές κυκλοφορίες μετράμε λίγο πάνω από 110 τίτλους.

Τι είναι αυτό που συνήθως κάνει “κλικ” σε μια ανεξάρτητη εταιρία για να υπογράψει μ’ έναν καλλιτέχνη/group; Υπάρχουν και παραπάνω κριτήρια, πέρα από την ίδια την μουσική;
Η μουσική είναι το βασικό κριτήριο εφόσον αναφερόμαστε σε πραγματικά ανεξάρτητες εταιρείες. Το κλικ το αισθάνομαι όταν η μουσική παντρεύει ταιριαστά τις επιρροές των καλλιτεχνών με την διάθεση ενός σχετικού πειραματισμού και ανοίγματος των όποιων υπαρχόντων ορίων με ευφάνταστο τρόπο. Εφόσον αυτά δένουν με ενδιαφέροντες στίχους, τις σωστές κοινωνικοπολιτικές θέσεις και αποδίδονται πηγαία χωρίς προσπάθειες εντυπωσιασμού αρχίζει το ρίγος στα μηνίγγια μου.
Αρχικό στόχο, ο οποίος μετατράπηκε σύντομα σε συνθήκη, αποτέλεσε ο αλληλοσεβασμός, η συντροφικότητα και η στενή συνεργασία σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Κύριο κριτήριο πέρα της μουσικής είναι να αισθανόμαστε άνετα και να τρέφουμε φιλικά αισθήματα με τους καλλιτέχνες που συνεργάζομαι αλλά και να μοιραζόμαστε κοινά οράματα και φιλοδοξίες. Με λίγα λόγια να μπορούμε άνετα να συσχετιστούμε κοινωνικά εκτός από επαγγελματικά και να υπάρχει ένα κλίμα σύμπνοιας και συντροφικότητας. Μία βάση που θα μας βοηθήσει να πάμε λίγο παραπέρα τις κοινές μας επιδιώξεις με στόχο να προοδεύσουμε ατομικά και επαγγελματικά μέσω της συλλογικής μας προσπάθειας.
Ο κατάλογός σας χαρακτηρίζεται κυρίως από psych/heavy rock ήχους. Η μουσική αυτή ταυτότητα ήταν ένας απ’ τους αρχικούς σας στόχους; Οι καλλιτέχνες είναι αυτοί που σας βρίσκουν πια, ή το κυνηγάτε και λίγο;
Ο βασικός κορμός κινείται σε ομόκεντρους κύκλους που κατά βάση έχουν ψυχεδελικές, με την ευρεία έννοια, αναφορές και παντρεύουν με ενδιαφέροντα, περιπετειώδη και αν είναι δυνατόν πρωτότυπο τρόπο μουσικά είδη. Δεν υπάρχει κάποιο ταμπού ή εμμονική προτίμηση στα μουσικά είδη που παντρεύουν ούτε κάποια δεδομένα πλαίσια στο που θα πρέπει να κινούνται για να ταιριάζουν με κάποιο συγκεκριμένο μουσικό ύφος η προφίλ του label. Βασικό μέλημα είναι να εκφράζουν την εποχή που δημιουργούνται, τις ανησυχίες της και να μην έχουν προκαταλήψεις και στεγανά. Η Sound Effect Records έχει προτείνει μέχρι τώρα μία πανσπερμία ήχων και μουσικού ύφους. Τα τελευταία δυστοπικά χρόνια που ζούμε έχει πάρει μία doom και heavy απόχρωση όπως και η μουσική σκηνή εν γένη αλλά παράλληλα κυκλοφορεί και ευφάνταστες folk δουλειές, space rock, ακόμα και trip hop αναφορές! Ειλικρινά δεν θέτω ούτε γνωρίζω εκ των πρότερο ποιο θα είναι το μουσικό ύφος των προς επιλογή κυκλοφοριών.
Το label έχει μία αδυναμία στις ντεμπούτο κυκλοφορίες οπότε το ψάξιμο είναι δεδομένο. Είναι και η δίψα για νέους ήχους αλλά και η ανησυχία που με διακατέχει ως άτομο που με ωθεί να ψάχνω αέναα καινούργιες μουσικές για να ακούσω και να παρουσιάσω με ανυπομονησία στο κοινό. Τέλος αναφοράς αξίζει και ο κύκλος που έχει δημιουργήσει η Sound Effect Records και φέρνει προτάσεις ή μαγνητίζει καλλιτέχνες με κοινό όραμα/ανησυχίες.
Από ένα σημείο και έπειτα οι προτάσεις από τις μπάντες/καλλιτέχνες άρχισαν να έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς οπότε πλέον ποικίλει ο τρόπος που οι καλλιτέχνες και οι μπάντες μπαίνουν στην οικογένεια της Sound Effect Records.
Πόσο σημαντικό είναι το βινύλιο ως φυσικό μέσο και ποια είναι η σημασία του για εσάς; Υπάρχει “κίνηση” στην αγορά τα τελευταία χρόνια;
Το βινύλιο μετά την κατάργηση του μπομπινόφωνου αποτελεί το πιο πλούσιο σε συχνότητες και ανάλυση μέσο εγγραφής και αναπαραγωγής μουσικής. ‘Εχει σώμα, αναδίδει ζεστασιά και αποπνέει ζωντάνια. Είναι το μέσο με το οποίο ταξίδεψε από ήπειρο σε ήπειρο η μουσική αλλά και κοινωνική επανάσταση της δεκαετίας του ’60 που έχει αφήσει ανεξίτηλη την σφραγίδα της στο μουσικό γίγνεσθαι έως σήμερα. Μας έμαθε να ακούμε, να αγαπάμε, να αισθανόμαστε και να αφουγκραζόμαστε τον μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω μας. Επιπλέον να συμμετέχουμε στα δρώμενα τολμώ να πω ακόμα και να σκεφτόμαστε έως ένα βαθμό. Για μένα προσωπικά αποτελεί τον σύντροφο, το όχημα και τον εκφραστή των ανησυχιών και της ευαισθησίας μου από την εφηβεία έως τώρα –περίπου μισό αιώνα-. Πέραν αυτού το ευγνωμονώ γιατί με ξεκόλλησε από την εξαρτημένη εργασία και με οδήγησε σε δημιουργικά μονοπάτια.
Όσο το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση του κοινού, που ολοένα συρρικνώνεται, υπάρχει ικανοποιητική κίνηση. Σε κάποιο πιο σταθερό και ανθηρό οικονομικό περιβάλλον θα ήκμαζε. Σίγουρα βοηθάει και το hype που το περικλείει τα τελευταία χρόνια και έχει φέρει νέο κοινό ή επανέφερε παλιότερους λάτρεις του στην αγορά. Φυσικά το hype έχει και τα μειονεκτήματα του αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.
Ποιες είναι οι αγαπημένες σας ανεξάρτητες δισκογραφικές; Ποια ειναι τα συστατικά αυτά που χρειάζεται ένα label για να αντέξει στον χρόνο;
Από τις Ελληνικές θα ξεχώριζα την Hitch-Hyke και την Creep. Έφεραν έναν άλλο αέρα στην ανεξάρτητη σκηνή της εποχής τους με σκληρή δουλειά, συνέπεια και αγάπη για την Ελληνική, κατά κύριο λόγο, μουσική παραγωγή αλλά και την διεθνή. Και οι δύο ξεκίνησαν με προσήλωση και σε πιο δύσκολους καιρούς αυτό που η Sound Effect Records είχε ως όραμα από την πρώτη της κυκλοφορία, την εξωτερίκευση με στόχο την διεθνή αγορά. Η Sound Effect Records με την τεχνολογική επανάσταση στην εργαλειοθήκη της τόλμησε να το προχωρήσει παραπέρα όχι μόνο με τις κυκλοφορίες της αλλά και με την διαμεσολάβηση κοπής και διανομή στο εξωτερικό ανεξάρτητων κυκλοφοριών αλλά και άλλων labels που της εμπιστεύονται τις δουλειές τους.
Οι ξένες είναι τόσο πολλές και καλύπτουν τόσες δεκαετίες που θα ήταν δύσκολο να επιλέξω δύο τρείς για να αναφέρω… είμαι λάτρης του D.I.Y. ήθους και λογικής φτάνει να μην είναι εφήμερη και πρόχειρη.
Τα συστατικά είναι τα ίδια με τα ποιοτικά συστατικά που χρειάζεται κάθε σχέση για να αντέξει στον χρόνο. Αγάπη, ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια, συναίσθηση, συντροφικότητα και έμφυτη ανάγκη αλληλεπίδρασης. Το ζητούμενο είναι να δίνεις και όχι να περιμένεις να εισπράττεις μόνο. Καμία μονόπλευρη σχέση δεν αντέχει στον χρόνο. Αν προσθέσεις την καλλιτεχνική αξία και μία χαλαρή ταυτότητα η οποία καλό θα ήταν να μην αποτελεί εμμονή η συνταγή θα είναι επιτυχημένη και διαχρονική.

Ανεξαρτήτου τόπου (και χρόνου), ποιοι καλλιτέχνες θα θέλατε να αποτελούν μέρος της παρέας της Sound Effect Records;
Ιδιαίτερα δύσκολη ερώτηση! Εκτός των καλλιτεχνών που στον ορισμένο χρόνο (ο ανεξάρτητος τόπος υφίσταται) αποτελούν μέρος της οικογένειας και είναι συνειδητές επιλογές θα ντρεπόμουν να αναφέρω ονόματα κολοσσούς του παρελθόντος και του παρόντος που δεν έχω προσωπικές συστάσεις. Θα τολμούσα όμως να πω λόγω προσωπικής γνωριμίας ή και σχέσης που υπάρχει, τους Black Angles, τους Colour Haze, τον Eric Burdon, τους Gong και τους Seeds από τα 60’s. Θα κλείσω τις αναφορές μου υπογραμμίζοντας ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να συνεργαστώ με κάποιον που δεν τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση ως προσωπικότητα οπότε δεν θα αναφέρω όσους δεν γνωρίζω προσωπικά.
Το διήμερο του Side Effects II θα είναι μια γιορτή του label. Μιλήστε μας λίγο για αυτό το όμορφο event, καθώς και για το τι εκπλήξεις έχουμε να περιμένουμε από αυτό. Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;
Η αρχική ιδέα ήταν ένα πάρτι ενηλικίωσης της Sound Effect Records σε συνδυασμό με την επιστροφή στα happenings και στις διοργανώσεις συναυλιών που πάντα αγαπώ αλλά δεν έχω πια τον χρόνο να αναλαμβάνω σε συχνή βάση. Προοριζόταν να γίνει στην συμπλήρωση των 18 χρόνων του label (“Sound Effect turns 18”) αλλά λόγω της πανδημίας τελικά γίνεται στην επέτειο των 21 χρόνων της. Με εξιτάρει να φέρνω κοντά κόσμο διαφορετικών ηλικιών, προτιμήσεων και εξωτερικών χαρακτηριστικών αλλά με κοινές ανησυχίες και διάθεση να εξωτερικευθούν, να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν. Επίσης μου αρέσει η διαφορετικότητα σε συνδυασμό με την πολυσυλλεκτικότητα και την ανοικτή αντίληψη, εξ ου και το σύνθημα που χαρακτηρίζει όχι μόνο το label αλλά και όλες τις λειτουργίες της Sound Effect Records και του ιδιοκτήτη της “keep your ears open and your mind will follow”.
Η πρώτη έκπληξη ανακοινώθηκε μία εβδομάδα πριν και από σήμερα κάνει τον κύκλο της στα media και είναι το ότι το Side Effects II festival έχει το δικό του αποκλειστικό μουσικό θέμα. Ένα instrumental θέμα, το “Side Effects Theme”, από την μυστηριώδη Sound Unit #6 που θα προσφέρουμε με την μορφή συλλεκτικού flexi disc στα τα πρώτα 200 εισιτήρια προπώλησης. Οι τυχεροί 200 θα μπορούν να το παραλάβουν από το δισκάδικο Sound Effect Records ή το δισκάδικο που έκαναν την αγορά του εισιτηρίου λίγες μέρες μετά το φεστιβάλ, με την επίδειξη του αποκόμματος.
Επόμενη έκπληξη θα είναι το τεράστιο merchandise από τις μπάντες που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ αλλά και τον κατάλογο της Sound Effect Records που θα διατεθεί σε προνομιακές τιμές γνωριμίας και εμβάθυνσης στις κυκλοφορίες μας. Τέλος ελπίζω να αποκομίσουν παραπλήσιες θετικές εμπειρίες όπως όσοι είχαν βρεθεί στο Side Effects I festival και ζήσανε το θερμό και άκρα φιλικό του κλίμα. Σας παραπέμπω στις κριτικές που είχε εισπράξει η διοργάνωση για να μην θεωρηθεί ότι περιαυτολογώ.
Υπάρχει πλάνο για κυκλοφορία/συλλογή με ονόματα απ’ το label; Ποιά είναι τα επόμενα σας βήματα/releases ως δισκογραφική;
Έχουν υπάρξει σκέψεις για κυκλοφορία μίας διπλής cd (λόγω χωρητικότητας/ όγκου του καταλόγου μας) συλλογής αλλά δεν έχει κατασταλάξει ακόμα. Θα υπάρξει εφόσον υπάρξει το όραμα που θα την κάνει ξεχωριστή ούτος ώστε να αφορά και τους πελάτες που έχουν τις περισσότερες κυκλοφορίες μας στα ράφια της δισκοθήκης τους αλλά και ακαταμάχητη για το σύνολο των φίλων της μουσικής…
Το αμέσως επόμενο release θα είναι διαθέσιμο μέσα στον μήνα. Ένα space rock concept album από τον Ιρλανδό Jim Griffin στο οποίο συμμετέχει ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Blue Öyster Cult, ο Joe Bouchard. Δεν θα καταχραστώ την φιλοξενία σας και τον χρόνο των αναγνωστών σας άλλο προωθώντας τις μελλοντικές μου κυκλοφορίες και θα κλείσω με την υπόσχεση για πιο πολλές, πιο σημαντικές, πιο περιπετειώδεις και ακόμα πιο ποιοτικές κυκλοφορίες.
Σας ευχαριστούμε πολύ. Τα λέμε στο Side Effects!
Χαρά μου! Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, την φιλοξενία και την ευκαιρία να εκφραστώ μέσω των εύστοχων ερωτήσεων σας. Επίσης ευχαριστώ για τον χρόνο σας και αυτόν που διέθεσαν οι αναγνώστες σας.
Θα χαρώ να σας δω και μαζί με τις μπάντες, τις οποίες έχω μόνιμο αρωγό και συνοδοιπόρο, να περνάτε καλά με το πολυσυλλεκτικό και χορταστικό πρόγραμμα που έχουμε στήσει. Αισθάνομαι περήφανος για κάθε μία από αυτές και μουσικά και προσωπικά. Είμαστε μία πραγματική οικογένεια με αγάπη για την μουσική και την επικοινωνία.