Η δεύτερη ημέρα του φετινού New Long Fest είχε αισθητά μικρότερη προσέλευση παρά το γεγονός ότι ήταν Κυριακή. Πιθανότερη εξήγηση οι προβλέψεις κατακλυσμού για τις απογευματινές/βραδινές ώρες της Κυριακής που φυσικά δεν επιβεβαιώθηκαν. Η συννεφιά όμως και το αεράκι στάθηκαν σύμμαχοι στο να παρακολουθήσουμε 7 ακόμα αξιόλογες μπάντες χωρίς να ταλαιπωρηθούμε ιδιαίτερα, ούτε εμείς ούτε και αυτοί που βρέθηκαν πάνω στη σκηνή.
Ανταπόκριση: Άρης Ζαρκαδάκης / Αναστασία Παπαδάκη
Φωτογραφίες: Αναστασία Παπαδάκη (περισσότερες εδώ)
Σε αντίθεση με το opening act της πρώτης ημέρας, οι Amniac στάθηκαν αρκετά τυχεροί, καθώς σύννεφα είχαν καλύψει τον ουρανό της Νέας Μάκρης και δε χρειάστηκε να ταλαιπωρηθούν κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Έτσι και ο λιγοστος κόσμος που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο μέρος, παίρνοντας θάρρος από αυτό, συγκεντρώθηκε μπροστά στη σκηνή, παρακολουθώντας τους Αθηναίους. Με συμπαγή παιξίματα και καλό ήχο, οι ανανεωμένοι Amniac, εκτελώντας κυρίως υλικό από το πρόσφατο νέο album τους, επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς όσων τους θέλουν μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της εγχώριας σκηνής στον post-metal ήχο. (Α.Π.)
Οι Nochnoy Dozor πήραν τη σκυτάλη από τους Amniac. Αρκετα διαφορετικός ήχος, πειραματικός, διανθισμένος με τα riffs του Μάνου (Universe217), synths, δύο γυναικείες φωνές, ατμόσφαιρα και φυσικά χαμηλές ταχύτητες. Σχηματισμένοι στα τέλη του 2015, έκαναν φέτος αισθητή την παρουσία τους στις μικρές σκηνές της Αθήνας και το New Long Fest ήταν μια ευκαιρία να έρθουμε ακόμη περισσότεροι ακροατές σε επαφή μαζί τους. Από τις μπάντες που θα απολάμβανα να ακούσω στα ηχεία του σαλονιού μου. Έχω την εντύπωση ότι τους αδίκησε η ώρα εμφάνισης. Ίσως να τους ταίριαζε καλύτερα το “σβήσιμο” της ημέρας. (Α.Ζ.)
Ακόμη πιο “δύσκολη” η συνέχεια με τους Borderline Syndrome. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κυριολεκτικά παρανοϊκή μπάντα. Prog, math, jazz δουλεμένα όλα μαζί σε ένα χωνευτήρι που άλλες στιγμές σου θύμιζε τις πρώτες δισκογραφικές προσπάθειες των Emerson, Lake & Palmer πίσω στις αρχές των 70’s και άλλοτε σύγχρονες math rock μπάντες. Απαιτεί πολύ προσοχή για να καταλάβεις τι πάνε να φτιάξουν αυτοί εδώ οι τύποι. Πολύ δύσκολη μουσική για ένα απαίδευτο αυτί να κατανοήσει. Και μόνο το γεγονός ότι έχουν επιλέξει να δουλέψουν πάνω σε κάτι τέτοιο με κερδίζει όσο και αν ο ήχος τους με δυσκόλεψε. Αντιφεστιβαλική μπάντα χωρίς αυτό που λέω να είναι κακό. Τουναντίον. (Α.Ζ.)
Το σανίδι στη συνέχεια πάτησαν οι SuperPuma. Αγνό rock n’ roll, άλλοτε πιο bluesy, άλλοτε πιο punk. Σίγουρα πιο alternative παρά heavy. Δεμένη μπάντα μιας και βρίσκονται μαζί αρκετά χρόνια. Οι πρώτοι που “ανέβασαν” τον κόσμο την Κυριακή και μας έκαναν δειλά δειλά να σηκωθούμε από τις κερκίδες. Λογικό όχι μόνο λόγω ήχου, αλλά με έναν τέτοιο frontman δε μπορείς να κάνεις αλλιώς. Δε σταμάτησε δευτερόλεπτο να πηγαινοέρχεται στη σκηνή, να χορεύει, να λέει τα δικά του στον κόσμο. Κορυφαία παρουσία στα μικρόφωνα για το Σαββατοκύριακο. Και μιας που είχαμε μπει σιγά σιγά στο κλίμα, μας χάρισαν και μια εξαιρετική διασκευή στο “Black Sabbath” και μας προετοίμασαν… (Α.Ζ.)
…για τους απόλυτους πρωταγωνιστές της Κυριακής. Οι Blame Kandinsky μας διέλυσαν. Πόση ενέργεια μπορεί να έχει μια μπάντα επί σκηνής; Βάλε και λίγο ακόμα και μπορεί να πλησιάσεις σε αυτό που παρακολουθήσαμε επί σκηνής. Και όχι μόνο επί σκηνής. Πάνω στα monitors, πάνω στα τύμπανα, κάτω απο τη σκηνή, πάνω στα χέρια του κοινού. Πριν λίγο καιρό είχα γράψει ότι είναι πιθανότατα η καλύτερη εγχώρια μπάντα στο είδος της (post-hardcore/math για τους μη γνωρίζοντες). Βασικά είναι. Τα πρώτα και μοναδικά pits και crowd surfing της Κυριακής έλαβαν χώρα χάρη στους συγκεκριμένους κυρίους με την εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και απίστευτη ενέργεια. Περνάει δίπλα μου αξιότιμο μέλος της εγχώριας σκηνής και μου λέει πολύ απλά: “Τι κάνουν αυτοί ρε μ@λ@κ@;” Και διασκευή Converge. Θες κάτι άλλο; Όπου τους βρεις κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και πήγαινε να τους ακούσεις. (Α.Ζ.)
Οι ταχύτητες πέφτουν και στη σκηνή ανεβαίνουν οι άτυποι headliners της ημέρας, Allochiria. Τυπικό post γενικά, sludge ειδικότερα, με πιο απαλά αλλά και πιο heavy περάσματα στις κιθάρες από στιγμές σε στιγμές. Είχαν κάνει μεγάλο ντόρο με το “Omonoia” πριν μερικά χρόνια, η αύρα του οποίου συνεπήρε και το επόμενο album, το φετινό “Throes”. Χαρακτηριστικό της μπάντας ο βόθρος που εξαπολύει η μικροσκοπική τραγουδίστρια, κάτι που κατά την ταπεινή μου άποψη κουράζει από ένα σημείο και μετά καθώς δεν υπάρχουν και πολλές εξάρσεις στις συνθέσεις τους. Ο κόσμος τους γουστάρει όμως οπότε η δική μου άποψη περισσεύει. (Α.Ζ.)
Το κλείσιμο του φετινού New Long Fest είχαν αναλάβει οι Hypnotic Nausea, οι οποίοι έπαιξαν πολύ “μπάλα” φέτος στις Αθηναϊκές σκηνές και όχι άδικα. Δεμένη τριπλέτα που κάθε φορά δείχνουν και σε καλύτερη κατάσταση, κυρίως instrumental post και stoner ήχοι, groove όσο χρειάζεται για το στυλ. Γενικά πολύ καλή εμφάνιση και πάλι. Σοβαρή, επαγγελματική θα μπορόύσε να πει κανείς. Πολύ ελπιδοφόρα μπάντα της οποίας αναμένουμε την επόμενη δισκογραφική κίνηση. Κρίμα για αυτούς που πολύς κόσμος αποχώρησε μετά το πέρας της εμφάνισης των Allochiria. (Α.Ζ.)