To χέρι αναδύεται, μέσα από το δεσπόζον μαύρο χρώμα του εξωφύλλου, να κρατάει άφοβα ένα κοφτερό ξυράφι. Πάνω του -σαν λογότυπο εταιρείας κατασκευής- είναι γραμμένο το όνομα Judas Priest και με μικρότερη γραμματοσειρά ο τίτλος του δίσκου: British Steel. Ένας από τους πιο κλασικούς δίσκους στην ιστορία της σκληρής μουσικής είχε ένα εξίσου θρυλικό εξώφυλλο να οπτικοποιεί το αιχμηρό περιεχόμενό του. Το British Steel ήταν μια δήλωση αγάπης προς την χώρα τους και επίσης μια έμμεση αναφορά για τις καταβολές πολλών μουσικών της heavy metal μουσικής στις πρώιμες μέρες της δημιουργίας του.
Ο Glenn Tipton εργαζόταν στο εργοστάσιο της British Steel στο Birmingham, λίκνο και για άλλες εμβληματικές μπάντες, μια πόλη που συμβόλιζε τη ραγδαία άνοδο της βιομηχανοποίησης στη χώρα και εν συνεχεία την αμετάκλητη παρακμή της. Πολλές μπάντες γεννήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν σε παρόμοιο περιβάλλον καταδεικνύοντας τις λαϊκές ρίζες που έχει η σκληρή μουσική και πόσο επηρεαζόταν από τις τρέχουσες κοινωνικές συνθήκες.
Η είσοδος της δεκαετίας του ’80 είχε δει τα πρόσφατα σπέρματα του -ακόμα- υπόγειου Ν.W.O.B.H.M. να γονιμοποιούνται στην εμφάνιση νέων μεγάλων μπαντών που ωθούσαν το νεοσύστατο κίνημα προς τη παγκόσμια προβολή. Οι Judas Priest, με μια ήδη βαρυσήμαντη καριέρα στο ενεργητικό τους, καλούνταν να δοκιμαστούν σε ένα περιβάλλον αναγέννησης που έφερνε διαφορετικό αέρα πάνω στον ήχο που και οι ίδιοι είχαν συμβάλλει στην αρχική του διαμόρφωση. Οι καιροί ήταν επιτακτικοί για αλλαγές και η μπάντα για άλλη μια φορά φάνηκε συνεπής με τα διαδραματιζόμενα της εποχής της. Σαν τεράστια μπάντα, συνέδραμαν στην οικοδόμηση του χαρακτηριστικού 80’s, metal παραμένοντας στη πρωτοπορία του ήχου.
Το British steel αποτυπώνει τη μετάβαση σε ένα πιο “απλό” ήχο, δυναμικό που θέλει να ταράξει με την ένταση του το καταθλιπτικό τοπίο της σύγχρονης Βρετανίας των οικονομικών προβλημάτων. Από τη μια αφουγκράζεται τις επιταγές του νέου κινήματος και από την άλλη ακουμπάει σε μπάντες όπως οι AC/DC για να συγκεντρώσει μια ανθολογία κομματιών που ανήκουν, χωρίς συζήτηση, στα πιο κλασικά τους. Τραγούδια καταιγιστικά όπως το Rapid Fire, Grinder, ύμνοι όπως το Metal Gods, Living after Midnight. Η μεγάλη τους επιτυχία το Breaking the Law. ποιο άλλο κομμάτι συσσωρεύει πιο εμφατικά τη Βρετανική πίκρα της δεκαετίας του ’80 και την απείθεια απέναντι στους αποτυχημένους θεσμούς από αυτό; Οι λίγες μέτριες στιγμές (όπως το United) δεν αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα του δίσκου που στάθηκε πνευματικός πατέρας για χιλιάδες νέες μπάντες και διασκευάστηκε όσο λίγοι.
Όπως το 1990 με το Painkiller, οι Judas Priest και εδώ, μια δεκαετία νωρίτερα, επικοινωνούν με το πνεύμα της εποχής τους και τελικά κατορθώνουν να το ποδηγετήσουν στις εμπνεύσεις τους. Σαν σήμερα το British Steel κυκλοφόρησε, αντανακλώντας την ζωτικότητα της σκληρής μουσικής.