Η progressive rock διαχρονικά βρέθηκε αντιμέτωπη με διάφορες κατηγορίες, κυρίως όμως ότι ήταν υπερφίαλη και τεχνοκρατική, και ίσως μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έφερε με υπερηφάνεια των δημιουργών τους ανωτέρω χαρακτηρισμούς. Σε πείσμα των πολέμιων του ιδιώματος όμως, αυτό δεν είχε μόνο εκφραστές που επιβίωσαν μετά το πέρας της περιόδου ακμής του στα 70’s, αλλά και νεότερους θιασώτες, αν και αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκαν στον χώρο του metal. Πράγματι, δεν συναντά κανείς συχνά πια σχήματα που ανήκουν σε αυτό που θα περιγράφαμε ως αμιγώς progressive rock.
Τέτοια περίπτωση είναι το αθηναϊκό κουαρτέτο (κατά βάση) The Gloria Effect, αποτελούμενο από τους Μαρία Κουρούπη (φωνητικά), Μενέλαο Πετούση (κιθάρα), Σπύρο Παρασκευαΐδη (μπάσο) και Χρήστο Κατσέλη (ντραμς), που νωρίτερα μέσα στη χρονιά κυκλοφόρησαν το ομότιτλο ντεμπούτο άλμπουμ τους. Και δεν αργούν καθόλου να γίνουν εμφανείς, αφού δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τις αποκρύψουν, οι κύριες επιρροές στον ήχο τους: από το intro κιόλας, και μέχρι και το outro, το “The Gloria Effect” φέρνει στο νου King Crimson. Εκείνων το ηχητικό στίγμα διέπει το σύνολο της δουλειάς αυτής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διακρίνονται και περισσότερες επιρροές, όπως για παράδειγμα των Voivod στο “King Charles”, ή και των Portishead, και δη στα φωνητικά της Μαρίας, που ξεκινούν από spoken word ή ψίθυρους, και φτάνουν μέχρι το «καταραμένο» torch singing της Beth Gibbons, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις τα στοιχειωτικά (και χάρη στο βιολί του Μιχάλη Βρεττά και glockenspiel του Βαγγέλη Παρασκευαΐδη) “Impatient Love” και “Sea Madness”, αλλά εμφανείς και στα “Tristessa” και “Voyager”.
Όπως θα ανέμενε κανείς με τις προαναφερθείσες ηχητικές αναφορές, το “The Gloria Effect” δεν είναι ακριβώς εύπεπτο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως διολισθαίνει προς τον ακαδημαϊσμό για τον οποίο συχνά κατηγορείται το ιδίωμα, αλλά αντιθέτως το σχήμα χρησιμοποιεί στοιχεία όπως dissonance, ή τα ασυνήθιστα ρυθμικά μέρη, ώστε να δημιουργηθεί η άβολη και απειλητική ατμόσφαιρα που εξυπηρετεί το εκάστοτε συναίσθημα που επιθυμούν να εκφράσουν. Κι αν στις πρώτες ακροάσεις φανεί δυσπρόσιτο, το “The Gloria Effect” αποζημιώνει με το πλήθος στοιχείων που συνεχίζουν να αποκαλύπτονται, όσο περισσότερη προσοχή του αφιερώνει κανείς.