Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Athens International Tattoo Convention που φέτος γιορτάζει την πρώτη του δεκαετία, η Αναστασία Παπαδάκη συνάντησε το Xρόνη Πολίτη, ιδιοκτήτη και piercer του Uncle Chronis Tattoo and Body Piercing και μίλησαν για την ιστορία του studio, το tattoo στην Ελλάδα, αλλά και την εγχώρια metal σκηνή.
Το “Uncle Chronis Tattoo and Body Piercing” σαν brand υπάρχει από το 2008 περίπου. Δούλευα σε διάφορα studios στην Αθήνα, όπως το Barcode, αλλά και ως freelancer και κάποια στιγμή έφτασε η ώρα να “μεγαλώσω” όλο αυτό που έκανα. Έτσι αποφάσισα να ανοίξω ένα δικό μου χώρο και στην πορεία με ακολούθησαν και όλοι οι άνθρωποι που με πλαισίωναν όλα αυτά τα χρόνια. Το δικό μου studio, λοιπόν, ιδρύθηκε το 2011. Στο Χολαργό είμαστε το μοναδικό studio. Διάλεξα αυτή την περιοχή για λόγους ευκολίας, μιας κι εγώ μένω Παπάγου και εδώ έχω μεγαλώσει και αρέσει σε όλους μας. Άσε που είναι εύκολο στην πρόσβαση και για εμάς αλλά και για τον κόσμο, μιας και υπάρχει σταθμός μετρό ακριβώς δίπλα.
Αυτή τη στιγμή στο studio δουλεύουμε 7 άτομα: τρεις tattoo artists (Τάσος Ξυδέας, Simoni Gruber και Αντώνης Μέγας), δύο piercers (εγώ και ο Παντελής Μιχαηλίδης), η Nάστα Τερζόγλου που είναι στη reception είναι εκτός των άλλων και apprentice piercer, ενώ εκεί θα βρείτε και τον Ηλία Αποστολάκη, ο οποίος είναι apprentice tattoo artist.
Στο “Uncle Chronis” αναλαμβάνουμε σχεδόν όλα τα στυλ. Ο κάθε artist βέβαια έχει το δικό του. Για παράδειγμα ο Τάσος είναι πολύ καλός στο ρεαλιστικό και το black & grey, αλλά αν του πεις να κάνει κάποιο cartoon εννοείται πως θα τρελαθεί από τη χαρά του. Η Simoni ασχολείται κυρίως με neotraditional και oldschool και ο Αντώνης αναλαμβάνει κυρίως blackwork και dotwork.
H αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πιθανόν κάποιος που περνάει τη μέρα του σε ένα tattoo studio να μαγευτεί και να θελήσει να ασχοληθεί με αυτές τις τέχνες. Ωστόσο όταν ξεκίνησα εγώ να ασχολούμαι με το piercing ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα και πολύ περιορισμένα. Τότε αυτή η αγορά δεν υπήρχε καν. Αν έλεγα σε κάποιον ότι εργάζομαι ως piercer, με ρωτούσε τι εννοώ! Τότε, το κοινό της συγκεκριμένης τέχνης ήταν πιο “underground” και πιο “καβατζωμένο”.
Πλέον τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει να “κρύβεται” και κάνει tattoo και piercings σε εμφανή σημεία. Τα κοινωνικά taboo έχουν καταρριφθεί ενώ υπάρχει και προβολή του body art στα media. Πάνω απ’ όλα θεωρώ πως βοήθησε η μουσική, καθώς τώρα πια οι περισσότεροι καλλιτέχνες έχουν tattoo και piercing. Γενικά υπάρχει μια μεγαλύτερη ανοχή σε όλα αυτά και ο κόσμος δεν στέκεται τόσο στο “φαίνεσθαι” όσο στο “είσαι” και το τι κάνεις, το οποίο είναι άλλωστε αυτό που έχει τηε μεγαλύτερη σημασία.
Από την άλλη, έχει ανέβει και το επίπεδο. Ειδικά στο χώρο του tattoo, υπάρχουν πολλοί Έλληνες artists, οι οποίοι είναι πάρα πολύ καλοί σε παγκόσμιο επίπεδο, παίρνουν διακρίσεις και είναι αναγνωρισμένοι και στο εξωτερικό. Επιπλέον όλοι είναι πιο ανοιχτοί πλέον, τόσο με τον κόσμο, όσο και μεταξύ τους. Μιλάνε, ρωτάνε, ψάχνουν, χαιρετούν ο ένας στον άλλον στα conventions, συζητούν και ανταλλάσουν ιδέες. Υπάρχει ένα πολύ όμορφο κλίμα σε αυτή την κοινότητα και όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο θετικό.
Όσον αφορά το piercing, σημασία έχει η αντίληψη, η τεχνογνωσία, η εκπαίδευση και η εμπερία. Έτσι ξεχωρίζει ένας καλός, επαγγελματίας piercer από κάποιον άλλον. Μπορείς να διαβάσεις πλέον τα πάντα στο internet, όμως το ότι διάβασες πως να πιλοτάρεις ένα αεροπλάνο, δε σε κάνει αυτόματα πιλότο. Οι ώρες της πτήσης που “γράφεις” είναι το σημαντικότερο από όλα.
Δεν υπάρχουν “περίεργα” σημεία του σώματος για piercing στις μέρες μας, μιας που τα έχουμε πλέον δει σχεδόν όλα! Ωστόσο θυμάμαι μια φορά έναν τύπο που είχε χάσει ένα στοίχημα, να μου ζητάει να περάσω μπάρες στα οπίσθιά του ώστε να σχηματίζουν τα αρχικά μιας ομάδας. Αφού τον ενημερώσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επουλωθεί, τελικά εκείνος επέμεινε και το κάναμε.
Το Athens International Tattoo Convention φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια και για ακόμη μια φορά θα μπορείτε να βρείτε εκεί το περίπτερό μας με τη Simoni και τον Αντώνη. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να είμαστε στο studio, καθώς θα παραμείνει ανοιχτό, αλλά όλοι θα περάσουμε από το Convention κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Θεωρούμε πολύ ωραία αυτή τη φάση, έτσι κι αλλιώς, γιατί είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναντηθούμε με ανθρώπους που τελικά βλέπουμε μια φορά το χρόνο! Οι επισκέπτες θα βρουν συγκεντρωμένους σε έναν χωρό πάρα πολλούς διαφορετικούς artists, από διαφορετικά σημεία του κόσμου, οι οποίοι έχουν διαφορετικές τεχνοτροπίες και στυλ. Αν θες να κάνεις το διάλειμμά σου, η αυλή έξω σου επιτρέπει να δεις τη θάλασσα, ενώ μέσα θα μπορείς να ακούσεις και ζωντανή μουσική. Αυτό το σκηνικό αποτελεί και μια πολύ όμορφη εισαγωγή για κάποιον που δεν έχει άμεση σχέση με το tattoo, γιατί δεν έρχεσαι σε έναν σκοτεινό και τρομακτικό χώρο. Αντίθετα, ο χώρος είναι φωτεινός, επαγγελματικά στημένος και τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής. Βλέπεις και γνωρίζεις ιδιαίτερους χαρακτήρες από όλο τον κόσμο, που έρχονται να κάνουν και να παρακολουθήσουν αυτό που αγαπούν περισσότερο απ’ όλα: το body art.
Η τέχνη του tattoo είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μουσική. Από τους Maroon 5 και τον Bruno Mars μέχρι τον Robb Flynn και τους Metallica, δεν υπάρχει ένας μουσικός στον πλανήτη Γη που να μην έχει έστω ένα tattoo ή piercing πάνω του! To ίδιο ισχύει και για τους θαυμαστές του, φυσικά. Είναι πολύ διαδεδομένη τέχνη γενικά. Σύνήθως όμως, όσο πιο ακραίο το είδος της μουσικής, τόσο πιο ακραία και η εμφάνιση, με περισσότερα tattoo και piercings. Με τον ίδιο τρόπο που κάποιος εξωτερικεύει τον εσωτερικό του κόσμο παίζοντας μουσική, το ίδιο προσπαθεί να πετύχει και κάποιος που επιλέγει να έχει μια πιο ακραία εμφάνιση. Είναι μια μορφή τέχνης το body art (το λέει και η λέξη) τόσο για αυτόν που το ασκεί όσο και για αυτόν που το εφαρμόζει πάνω του. Η εμφάνιση βέβαια δεν λέει απαραίτητα κάτι για την προσωπικότητα του καθενός. Μπορεί κάποιος να είναι ο πιο γλυκός άνθρωπος του κόσμου και να έχει την πιο ακραία εμφάνιση που μπορεί να δεις. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να είναι επιθετικός ή επικίνδυνος, απλά επειδή επέλεξε κάτι τέτοιο για την εμφάνισή του. Είναι απλά ένας τρόπος έκφρασης. Άλλος επιλέγει τη μουσική, άλλος το tattoo και το piercing και κάποιος άλλος μία άλλη μορφή τέχνης.
Βαπτίστηκα στα moshpits της metal μουσικής. Moυ αρέσουν πάρα πολύ οι Sun of Nothing, οι Tardive Dyskinesia, οι Mahakala… Υπάρχουν πολλές μπάντες τις ελληνικής σκηνής που ξεχωρίζω βασικά, από τις πιο ευρέως διαδεδομένες όπως οι Nightstalker και οι Planet of Zeus, αλλά και κάποιες πιο μικρές από τον πιο ακραίο χώρο.
Όλοι στο “Uncle Chronis” λατρεύουμε τη μουσική, κυρίως τη rock και τη metal, οπότε πέρα από τη φυσική μας παρουσία σε συναυλίες, πάντα προσπαθούμε να βοηθούμε μπάντες που μας αρέσουν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μπαίνουμε χορηγοί σε events. Πρέπει να ακούμε μουσική. Πρέπει να υπάρχει, όχι να πεθάνει, κι ας ζούμε σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Οι τέχνες αλληλοσυμπληρώνονται. Δεν υπάρχει καλλιτέχνης που δεν ακούει μουσική για να δημιουργήσει. Η μουσική μας κινεί.
To Athens International Tattoo Convention θα λάβει χώρα στο Κλειστό Φαλήρου (Tae Kwon Do) στις 13, 14 και 15 Μαΐου. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε αυτό το link.