Οι θρυλικοί Unsane μας ξανατιμούν με την παρουσία τους παίζοντας για το αθηναϊκό κοινό. Αφορμή για μια συνοπτική ματιά στην πορεία και τη μουσική του πρωτοπόρου αυτού noise-trio.
Οι Unsane δημιουργήθηκαν το 1988 στη Νέα Υόρκη. Ο ήχος τους πατάει στο hardcore, το metal και το noise. Έκαναν εξαρχής αισθητή τη παρουσία τους στην τοπική underground σκηνή παίζοντας με ντόπιες μπάντες, όπως οι Helmet και οι Cop Shoot Cop , αποκτώντας με τη πάροδο του χρόνου σκληροπυρηνικούς και αφοσιωμένους οπαδούς.
Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό τους, εκτός από τις δυνατές και θορυβώδεις συνθέσεις τους, είναι τα τολμηρά τους εξώφυλλα, όπου – μαζί με το λιτό και επιβλητικό τους λογότυπο – το αίμα και το μακάβριο έχουν τον πρώτο λόγο.
35 χρόνια αργότερα και με καναδυό on-offs, με αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή τους αλλά με τον Chris Spencer ως το μόνο πλέον ιδρυτικό μέλος στις τάξεις του γκρουπ, και μαζί με τον Jon Syverson στα τύμπανα & τον Cooper στο μπάσο, οι Unsane συνεχίζουν να μας παίρνουν τ’ αυτιά και να μη χαρίζονται πουθενά. Από τα 8 albums που έχουν στο βιογραφικό τους θα αποπειραθώ να ξεχωρίσω 3, πράγμα δύσκολο για τη μπάντα αυτή.
Unsane (1991)
Το ντεμπούτο των Unsane κυκλοφορεί από την Matador σε παραγωγή Wharton Tiers (Helmet, Sonic Youth, Quicksand, Dinosaur Jr.), προκαλώντας με την ωμή επιθετικότητά του, τόσο σε μουσικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο. Το εξώφυλλο κοσμεί η διαβόητη πλέον φωτογραφία ενός αποκεφαλισμένου πτώματος στις ράγες του μετρό της Νέας Υόρκης. Είναι ο μόνος δίσκος με τον Charlie Ondras στο μπάσο ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης ένα χρόνο μετά. Ξεχωρίζει το αγχωτικό opening track “Organ Donor”, ενώ ακολουθούν τα “Maggot” και “Cracked Up” όπου τα θεωρώ από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του ήχου των Unsane. Δεν ξεχνάμε και το “Vandal-X” το οποίο διασκεύασαν κάποτε κάποιοι Σουηδοί death-μεταλάδες εν ονόματι Entombed.
Occupational Hazard (1998)
Προσωπική καψούρα ο τέταρτος κατά σειρά δίσκος τους (Relapse), με κομμάτια που τσακίζουν σβέρκους και με ίσως ένα από τα πιο underrated εξώφυλλα των 90’s. Αίμα στη βάση ενός μεταλλικού πυλώνα σε ρόλο σύγχρονου βωμού με νυχτερινό φόντο τη γέφυρα του Μπρούκλιν – πλανώμενος θάνατος, φόρος θυσίας στην άκαρδη πόλη. Tracks που ξεχωρίζουν, εκτός από το εκπληκτικό single “Sick”, είναι το mid-tempo / βαρύ alternative “This Plan”, το απολαυστικά μονότονο “Over Me”, το κοπανητό-μόνο “Stop”, και το ιδιαίτερο “Lead” οπού μελωδία και beat κρατάνε ιδανικές ισορροπίες.
Wreck (2012)
Έβδομο άλμπουμ από τους Unsane, ένα και μοναδικό για λογαριασμό της Alternative Tentacles. Με συνθέσεις που φαίνεται να ξεκολλάνε από το βάλτωμα της αναπόφευκτης αυτο-επανάληψης, και μαζί με μια πιο καθαρή παραγωγή, κάνουν αυτό τον δίσκο να ξεχωρίζει στ’ αυτιά μου. Να θυμίσω ορισμένα κομμάτια – όπως το μελαγχολικό “Decay” που είναι ίσως ότι πιο πλησιέστερο σε (αχέμ…) μπαλάντα για τους Unsane, ή το heavy rock “No Chance” που κερδίζει και τον πιο αμετανόητο στονερά (αν δεν τον έχει ήδη κερδίσει ο ευρύτερος ήχος των Unsane), το creepy και ψυχοβγάλτη “Ghost”, το γκρουβάτο “Don’t”, καθώς και το ολίγον από desert rock “Stuck” οπού οι τύποι δοκιμάζουν μελωδικές γραμμές που σου μένουν χωρίς να γυρίζουν την πλάτη στο είδος που τους ανέδειξε και αναδείξαν.
Οι Unsane εμφανίζονται στο Temple την Τρίτη 2 Μαΐου κι όλα δείχνουν πως θα είναι μια θερμή και εκκωφαντική βραδιά. Φέρτε ωτοασπίδες… ή μάλλον όχι.