Οι dEUS έχουν αφήσει μια διαρκή επίδραση στην εναλλακτική μουσική σκηνή, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η ικανότητά τους να συνδυάζουν άψογα τα είδη και να δημιουργούν περίπλοκες μουσικές ενορχηστρώσεις έχει επηρεάσει αμέτρητες μπάντες. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις είναι θρυλικές, γνωστές για την ένταση και την απρόβλεπτη συμπεριφορά τους.
Παρά τις αλλαγές στη σύνθεση και το μουσικό στυλ, συνεχίζουν να γοητεύουν το κοινό με την καινοτόμο προσέγγισή τους στη ροκ μουσική. Η αφοσίωσή τους στο να ξεπερνούν τα όρια και να εξερευνούν νέα ηχητικά εδάφη έχει εδραιώσει τη θέση τους ως ένα από τα πιο σεβαστά και επιδραστικά συγκροτήματα της γενιάς τους.
Εν όψει της εμφάνισής τους στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Fuzz Club, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου (εισιτήρια εδώ) κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στη δισκογραφία τους.
Worst Case Scenario (1993): Το ντεμπούτο άλμπουμ των dEUS είναι μια χαοτική και συναρπαστική βόλτα στο εναλλακτικό ροκ. Εδώ αναδεικνύεται ο εκλεκτικός ήχος της μπάντας, που αναμειγνύει στοιχεία post-punk, jazz και πειραματικού rock. Μια τολμηρή και εντυπωσιακή εισαγωγή σε ένα συγκρότημα που θα διαμόρφωνε στη συνέχεια την ευρωπαϊκή indie rock σκηνή.
In A Bar, Under the Sea (1996): Ένα πιο πειραματικό και χαοτικό άλμπουμ σε σχέση με το ντεμπούτο τους. Εμβαθύνει περισσότερο στις εκλεκτικές επιρροές του συγκροτήματος, αναμειγνύοντας jazz, noise rock και avant-garde στοιχεία. Αν και μπορεί να είναι λιγότερο προσιτό στο μέσο ακροατή, αναδεικνύει τον περιπετειώδη και απρόβλεπτο ήχο τους.
The Ideal Crash (1999): Πρόκειται για ένα αριστούργημα του εναλλακτικού ροκ, το οποίο αναδεικνύει την ωριμότητα και την εξέλιξη της μπάντας. Με τις περίπλοκες ενορχηστρώσεις, τις πιασάρικες μελωδίες και τους προκλητικούς στίχους, αυτό το άλμπουμ εδραίωσε τη θέση τους ως ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα της γενιάς τους. Είναι ένα διαχρονικά κλασικό άλμπουμ που συνεχίζει να γοητεύει τους ακροατές με το μοναδικό μείγμα στυλ και συναισθηματικού βάθους.
Pocket Revolution (2005): Το Pocket Revolution έχει έναν πιο pop προσανατολισμό σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές τους. Αν και εξακολουθεί να διατηρεί στοιχεία του πειραματικού τους ύφους, προσφέρει έναν πιο προσιτό και πιασάρικο ήχο. Το άλμπουμ εξερευνά θέματα αγάπης, απώλειας και κοινωνικής αλλαγής.
Vantage Point (2008): Ένα πιο υποτονικό και εσωστρεφές άλμπουμ σε σύγκριση με τις προηγούμενες δουλειές τους. Aκολουθεί μια πιο συγκρατημένη και ατμοσφαιρική προσέγγιση ενώ εξερευνά θέματα όπως η νοσταλγία και το πέρασμα του χρόνου.
Keep You Close (2011): Με τις δυνατές μελωδίες, τις περίπλοκες ενορχηστρώσεις και τους στοχαστικούς στίχους, είναι μια πολύ αξιόλογη προσθήκη στη δισκογραφία τους. Παρόλο που μπορεί να μην φτάνει στα επίπεδα των τριών πρώτων albums, προσφέρει μια ικανοποιητική εμπειρία ακρόασης τόσο για τους παλιούς οπαδούς όσο και για τους newcomers.
Following Sea (2012): Κυκλοφόρησε μέσα σε λιγότερο από ένα έτος από τον προκάτοχό του και ποιοτικά κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα. Not bad not really good.
How to Replace It (2023): Πρόκειται για μια φιλόδοξη δισκογραφική επιστροφή μετά από πάνω από δέκα χρόνια, που αναδεικνύει τη διαρκή δημιουργικότητα των dEUS. “Tα χρόνια φαίνεται να έχουν κατευνάσει τη εναπομείνουσα νεανική ορμή, η οποία πια έχει παραδώσει τη θέση της σε soul αποχρώσεις και μια ηδονιστική αισθαντικότητα που προσδίδει ένα σαγηνευτικό noir χαρακτήρα στη μουσική τους.”