Στην εκπνοή του 2020, και πιο συγκεκριμένα την ημέρα των Χριστουγέννων, οι Αθηναίοι Blessed By Perversion εξαπέλυσαν την επίθεσή τους με το αδίστακτο Remnants of Existence (εδώ η κριτική του album στο Rockin’Athens), ένα album που σε λιγότερο από μισή ώρα καταφέρνει να ισοπεδώσει τα πάντα στο διάβα του. Death metal ορμητικό σαν χείμαρρος με τρομερές ατμόσφαιρες που υμνεί τον ήχο των 90’s, αλλά ταυτόχρονα ακούγεται πολύ φρέσκο.
Ο Πάνος Κουτσουράδης άρπαξε την ευκαιρία και έκανε μερικές ερωτήσεις στους Μανώλη Κουέλο (κιθάρα) και Αντρέα Μοσχόπουλο (φωνή) σχετικά με την νέα δισκογραφική δουλειά της μπάντας, την θρησκεία, καθώς και το πώς βλέπουν το μέλλον της μουσικής μετά την πανδημία της νόσου Covid-19.
Καλωσορίσατε στο Rockin’Athens! Την ημέρα των Χριστουγέννων κυκλοφορήσατε τον δεύτερο ολοκληρωμένο σας δίσκο με τίτλο, “Remnants of Existence”. Πείτε μας δύο λόγια για την διαδικασία δημιουργίας του.
Μ: Καλώς σας βρήκαμε! Ο δίσκος ηχογραφήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στο Mothstudio Productions από τον Γιάννη Τσιακόπουλο και η διαδικασία αυτή μαζί με τη μίξη και το mastering διήρκεσαν περίπου ένα μήνα. Η σύνθεση των κομματιών είχε ξεκινήσει ήδη από την κυκλοφορία του πρώτου κιόλας άλμπουμ και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2019.
Τι μεσολάβησε στα τέσσερα χρόνια μεταξύ του “Between Roots and Darkness” και του “Remnants of Existence”;
Μ: Τα 4 αυτά χρόνια ήταν αρκετά κρίσιμα, θα λέγαμε, για την μπάντα, καθώς είχαμε την αποχώρηση του παλιού μας ντράμερ. Ακολούθησε μία περιόδος, ευτυχώς σύντομη, μέχρι να βρούμε τον Βασίλη με τον οποίο ηχογραφήσαμε και το δίσκο. Παράλληλα πήγαμε και στρατό σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, κάτι που μας πήγε πολύ πίσω όσον αφορά την σύνθεση και τις πρόβες που κάναμε.
Το νέο σας album περιλαμβάνει ορισμένα πλήκτρα και γενικά ακούγεται πιο ατμοσφαιρικό σε σύγκριση με το ντεμπούτο σας. Αυτή η πιο ατμοσφαιρική κατεύθυνση ήταν κάτι που το είχατε στο μυαλό σας από την αρχή ή προέκυψε κατά τη διαδικασία σύνθεσης;
Μ: Ήταν κάτι το οποίο υπήρχε, ίσως, πάντα, στο πίσω μέρος του μυαλού μας και το οποίο προσπαθήσαμε να εισάγουμε σε αυτόν τον δίσκο. Γενικώς, είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι θεωρούμε πως θα μπορούσε να κάνει την μουσική μας λίγο πιο ολοκληρωμένη για έμας και κατ’ επέκταση για τους ακροατές.
Οι στίχοι σας εναντιώνονται στις οργανωμένες θρησκείες. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την συγκεκριμένη θεματολογία; Επιπλέον, πιστεύετε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με φανατικούς χριστιανούς;
Μ: Η συγκεκριμένη θεματολογία θεωρούμε ότι ανήκει πλέον, στο παρελθόν. Στο “Remnants of Existence” δεν υπάρχει τέτοιου είδους αναφορά. Παρ’ όλα αυτά η εναντίωση αυτή μπορούμε να πούμε ότι προκύπτει από την γενικότερη εναντίωσή μας, σε ότι έχει να κάνει με τη χειραγώγηση και την υποδούλωση του νου και του ανθρώπου, οπώς και με τον φανατισμό που προκύπτει από την προπαγάνδα, που χρησιμοποιούν σαν εργαλείο τέτοιου είδους θεσμοί. Όσο για την Ελλάδα, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σ’ ένα τέτοιο συμπέρασμα, με τόση ευκολία. Το σίγουρο είναι όμως πως όσο υπάρχει καταπίεση και κοινωνική και οικονομική δυσχέρεια, τόσο οι άνθρωποι θα τείνουν να φανατίζονται με ιδέες, θεσμούς, σύμβολα, ομάδες και πολιτική, και να εκφράζονται με ακραίο τρόπο χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες.
Πέρα από την αντιθρησκευτική θεματολογία, με τι άλλα πράγματα καταπιάνεται το “Remnants of Existence”;
Μ: Όπως είπαμε και προηγουμένως το “Remnants of Existence”, δεν είναι ένας αντιθρησκευτικός δίσκος. Αυτό μπορεί εύκολα να το διακρίνει κανείς διαβάζοντας τους στίχους. Το κεντρικό του θέμα, όπως μαρτυρά και ο τίτλος, είναι η ύπαρξη, ή ακόμα καλύτερα, η απούσια αυτής. Tο νόημα είναι δοσμένο κατά σουρεάλ, κυρίως, τρόπο. Αυτό αποσκοπεί στην δημιουργία εικόνων που μπορεί να έρχονται από έναν άλλο κόσμο, αλλά ταυτόχρονα να είναι πολύ κοντά στο δικό μας.
Το album περιλαμβάνει μόλις πέντε κομμάτια συν το intro και διαρκεί 24 λεπτά. Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω από την μικρή διάρκειά του ή απλώς έτυχε;
Μ: . Όχι, δε θα λέγαμε ότι υπάρχει κάποια ιδιαίτερη σκοπιμότητα, πέραν από το ότι θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατό περισσότερο ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, που θα βγάλουμε. Ο παράγοντας αυτός συν τα δημιουργικά σκαμπανευάσματα και εμπόδια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα περασμένα χρόνια, μας οδήγησαν στο να βγάλουμε έναν δίσκο ναι μεν μικρό σε διάρκεια, αλλά τον ποιοτικότερο που θα μπορούσαμε, δεδομένων των συνθηκών.
Έχετε κυκλοφορήσει ένα split με τους Abyssus. Πως προέκυψε αυτό; Επίσης, με ποια άλλη ελληνική death metal μπάντα που ξεχωρίζετε θα θέλατε να κάνετε κάτι παρόμοιο;
A: Ναι, το split κυκλοφόρησε στις 16 Ιανουαρίου του 2016, σε κασέτα, από την ουγγρική δισκογραφική εταιρία “Old Skull Productions“, σε μόλις 50 αντίτυπα! Η ιδέα γεννήθηκε από δύο παράγοντες. Από την κοινή αγάπη και των δύο για το Death Metal, καθώς και από τις φιλικές σχέσεις που υπήρχαν και υπάρχουν μεταξύ μας. ‘Οσο για το δεύτερο ερώτημα, ίσως ο καθένας μας να είχε διαφορετική απάντηση, διότι παίζουν ρόλο και τα γούστα, καθώς και οι προσωπικές σχέσεις και παρέες του καθένος. Εγώ από την πλευρά μου θα ξεχώριζα του Πατρινούς Vermingod, για κάτι παρόμοιο. Καλοί παίκτες και καλοί φίλοι!
Υπάρχουν σκέψεις για κανένα live streaming, μιας και οι συναυλίες έχουν μπει στον πάγο και δεν μπορείτε να προωθήσετε με αυτόν τον τρόπο το καινούργιο σας album;
A: Σκέψεις για live streaming δεν υπάρχουν προς το παρόν τουλάχιστον, αλλά ποτέ μην λες ποτέ. Είναι κάτι που δεν έχουμε κάτσει καν να συζητήσουμε, σκέψου. Θεωρούμε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλα ζητήματα που μας απασχολούν, στα οποία δίνουμε προτεραιότητα και μεγαλύτερη έμφαση. Σίγουρα, το να μην γίνονται lives και να μην μπορείς να προωθείς την καινούργια σου δουλειά κατά αυτόν τον τρόπο, είναι μεγάλο μείον, αλλά πιστεύω θα κάνουμε λίγη παραπάνω υπομονή, μέχρι να καλυτερέψουν τα πράγματα γενικώς, και να μπορέσουμε να κάνουμε μία κανονική, live εμφάνιση!
Πως βλέπετε το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας δεδομένης της κατάστασης που βιώνουμε; Πιστεύετε είναι η αρχή μιας νέας και τελείως διαφορετικής πραγματικότητας;
Α: Από την στιγμή που μιλάς γενικά για τη μουσική βιομηχανία και όχι για κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος, θεωρούμε πως δεν είμαστε ειδήμονες για να σου απαντήσουμε, σε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι και πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο προκειμένου, να προβλέψεις μία τέτοια κατάσταση. Εμπειρικά και μόνο, για να δώσουμε μία σχετική απάντηση στα ερωτήματα, θεωρούμε πως οι μεγαλομέτοχοι της μουσικής βιομηχανίας, καθώς και τα εμπορικότερα ονόματά της, θα βρουν τρόπο να επιβιώσουν (και με το παραπάνω), ακόμη και χωρίς συναυλίες, ίσως και χωρίς τόσο υψηλές φυσικές πωλήσεις. Η αρχή μιας τελείως διαφορετικής πραγματικότητας έχει ήδη έρθει στη μουσική, τα τελευταία χρόνια, πολύ πριν την πανδημία. Φαίνεται ξεκάθαρα, για παράδειγμα, πως πλέον η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στη digital αγορά, και στις streaming πλατφόρμες. Τώρα, λόγω της παρούσας κατάστασης, η όλη διαφορετική πραγματικότητα θα αναγκαστεί απλώς, να διαφοροποιηθεί ακόμη πιο πολύ.
Ποιον death metal δίσκο ξεχωρίσατε το 2020;
Α: Αυτές οι ερωτήσεις είναι πάντα οι πιο δύσκολες, διότι θέλουν μία σχετική έρευνα προκείμενου να μην ξεχάσεις ή αδικήσεις κάποια κυκλοφορία! Απ’ όσες έχουμε προλάβει όμως ν’ ακούσουμε μέχρι στιγμής, ξεχωρίσαμε τις εξής: “Illuminati” από God Dethroned, “Nuklearth” από Cytotoxin και “In Death” από Voracious Scourge!
Αυτά από μένα. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και συγχαρητήρια για το εξαιρετικό “Remnants of Existence”. Ο επίλογος δικός σας…
Εμείς σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, καθώς και για το χρόνο που μας αφιέρωσες, για την κριτική και την συνέντευξη! Ως επίλογο θα θέλαμε να πούμε ακόμη ένα ευχαριστώ στον κόσμο που μας στήριζε πάντα και εξακολουθεί να μας στηρίζει σε αυτή νέα μας δουλεία. Επίσης, ευχόμαστε να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή η δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας εδώ και καιρό, και να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας, μαζί με πολλά πολλά lives!